Vie voda a filtrácia vody zmeniť chuť výberovej kávy?

Stručnou odpovedou je áno, chuť kávy a filtrácia vody idú ruka v ruke

Dlhšia odpoveď

Na prípravu skvelej ovocnej a sladkej šálky kávy potrebujete dve základné vstupné suroviny, a to kvalitnú kávu a vodu. So zrnom je to veľmi jednoduché, stačí si objednať výberovú kávu z našej ponuky, no s vodou je to už o niečo komplikovanejšie. Voda tvorí prevažnú časť vašej šálky, preto má obrovský vplyv na výslednú chuť nápoja. Pozrite sa na jej základné parametre, ktoré si viete zmerať aj u vás doma. Potrebujete titračné kvapky a vodu, ktorú používate na prípravu kávy.

Chuť kávy a filtrácia vody
Titračné kvapky BWT

Základné parametre

Počas merania sledujte dva parametre GH – General hardness (tvrdosť vody) a KH – Carbonate Hardness (podiel CaCO3, teda uhličitanu vápenatého vo vode).

GH má vplyv na správnu extrakciu kávového zrna do vody. Ak bude hodnota GH príliš nízka finálny produkt bude v šálke chutiť vodovo, bez chuti a bez tela. V opačnom prípade, keď bude hodnota príliš vysoká káva bude chutiť horko.

Pre KH platí že, ak budú namerané hodnoty príliš nízke, tak bude káva chutiť nepríjemne kyslo. Pod týmto si môžete predstaviť napríklad ostrú, rezavú chuť nedozretého ovocia. Pri príliš vysokej hodnote KH preto nenájdete ovocné tóny v šálke kávy, aj keď použijete zrno, ktoré má potenciál ovocnej chute.  

V našej rodinnej pražiarni výberovej kávy máme nastavenú filtráciu vody na 6  jednotiek GH a 3 jednotky KH.

Meranie tvrdosti vody a uhličitanu vápenatého vo vode s použitím titračných kvapiek od BWT

Do skúmavky nalejte vodu po rysku (10ml vody). V ďalšom kroku pridávajte po jednej kvapke roztok z ampulky. Po každej kvapke vodu poriadne premiešali krúživým pohybom skúmavky. Pri GH počítajte koľko kvapiek roztoku bolo potrebných na zmenu farby vody z červenej na zelenú a pri KH z modrej na červenú. Počas merania sa pohybujete na nemeckej stupnici tvrdosti, kde jedna kvapka roztoku znamená jeden nemecký stupeň tvrdosti.

S kvalitnou vodou prichádza aj kvalitná šálka kávy. Nezabúdajte preto aj na túto často podceňovanú ingredienciu pri vašom najbližšom kávovom rituály.

Profesionálne riešenie, ktoré môžete aplikovať aj u vás doma

Chuť kávy a filtrácia vody tvorí základ dobrého kávového nápoja. Ideálne riešenie je filtračný systém od BWT. Ten zmení chuť vašej kávy a odstráni vodný kameň, takže vaše zariadenia ostanú v bezpečí. Na prívod vody si napojíte hlavu filtra BWT s nastaviteľnými stupňami filtrácie a z neho vyvediete ďalšiu hadicu smerujúcu do batérie. Následne si urobíte test vody. Ak s výslednými hodnotami nie ste spokojný, upravte stupeň filtrácie. Stále platí, že nami odporúčané hodnoty, sú 6 jednotiek GH a 3 jednotky KH. Ak si doma pripravujete kávu najmä alternatívnymi metódami, tak môžete nastaviť o 2 jednotky GH a KH nižšiu hodnotu a ak si pripravujete espresso tak o 2 jednotky vyššiu.

— Pekný deň

Tím Diamond’s Roastery

Scroll to Top