Menu

O NÁS

 

Celé to začalo na Vianoce v roku 2014. Jedným z darčekov bol práve malý plastový popkornovač a 1kg zelenej kávy z Kenye na ktorej sme začali robiť prvé pokusy s pražením kávy pre našu osobnú spotrebu a potešenie našich kamarátov. Kvalita zelenej kávy však bola podpriemerná a preto sme sa rozhodli objednať zelené zrno z pražiarne výberovej kávy v UK. Zrazu sme začali v káve vnímať chute a arómy dovtedy nepoznané. Nasledovali mesiace internetového “výskumu” o pražení kávy a študovanie múdrych kníh, keď sme prišli na to, že nám vlastne už náš popkornovač nestačí :). 

 

V apríli 2015 sme sa preto rozhodli objednať našu prvú “skutočnú” pražičku kávy Huky 500 (hand-made výroba z Taiwanu) s kapacitou 500g, ktorá k nám dorazila s poradovým číslom 619. Nasledovala prvá veľká objednávka kávy (2x 60kg vrecia) od Lennarta z ThisSideUP. Boli to dve Rwandy (COKO a Rushashi), ktoré boli úplne skvelé aj keď pomerne ťažké na praženie v našej “Hukyne”. Táto inak konštrukčne skvelá pražička mala perforovaný tenký bubon a tým pádom nedokázala do seba naakumulovať dostatok tepla na úplné rozvinutie potenciálu týchto vysoko-horsky pestovaných káv (2300 m.n.m a 2000 m.n.m.). Aj tak ju považujeme za našu vysokú školu praženia nakoľko sme mohli veľa experimentovať a porovnávať. Urobili sme na nej stovky pražení a veľa sme sa naučili, ale bol čas posunúť sa ďalej. V októbri 2015 náš pražiar Tomáš našiel ponuku kurzu praženia kávy pod dohľadom Paula Songera- rozhodcu z Cup of Excellence s dvadsaťročnou skúsenosťou s výberovou kávou.

 

Samozrejme bol v tom háčik, nakoľko kurz mal prebiehať v Kyjeve na Ukrajine. Táto destinácia bola vzhľadom na nedávne protivládne protesty na Majdane v našich hlavách považovaná za nebezpečnú. Nakoniec sme si povedali, že nebudeme mať predsudky a ideme do toho. Kurz prebiehal v kaviarni, pražiarni a školiacom centre Fair Finch, ktoré založil Roman Ponomarov. Roman okrem iného skúsený rozhodca v Cup of Excellence a prezident Speciality Coffee Association na Ukrajine sa o nás perfektne postaral a v Kyjeve sme zažili nezabudnuteľné 4 dni, ktoré nás naučili veľa o káve pražení a mali sme možnosť pohrať sa so všetkými modelmi pražičiek od 100g sample pražičiek až po 12kg produkčné mašiny.

 

V decembri 2015 po návrate z Kyjeva sme sa rozhodli investovať do 3kg plynovej pražičky, ktorá už bola schopná pražiť konzistentne, mala variabilné nadstavenie všetkých parametrov praženia a dala sa logovať priamo do počítača. Veľkým plusom bolo to, že sa na nej dalo na jeden cyklus upražiť 3kg kávy (oproti 500g na Huky). V tomto momente sme sa vlastne rozhodli, že z nášho hobby a nadšenia skúsime spraviť podnikanie – pražiareň s dôrazom na kvalitu a edukáciu zákazníkov o výberovej káve. Preto sme v priebehu roku 2016 zorganizovali viacero cuppingov a prednášok na rôzne témy týkajúce sa kávy, praženia a prípravy kávy v spolupráci s doc. Petrom Szolcsányim z CHPT STU v Bratislave. Až do konca roku 2016 sme však stále tieto aktivity robili popri regulérnej práci takže čas na rozvoj pražiarne prakticky nebol, keďže väčšinu voľného času nám zaberalo práve praženie kávy. Preto padlo rozhodnutie skúsiť to už naozaj “naplno” a venovať sa iba pražiarni. Čo nám prinesie rok 2017 záleží do veľkej miery aj od Vás, našich zákazníkov, my však sľubujeme, že vám budeme prinášať tie najlepšie kávové zrná s dôrazom na čerstvosť, sezónnosť a kvalitu.

 

Ďakujeme

 

Tomáš a Dáša Diamonds Roastery