Menu
NAJČASTEJŠIE OTÁZKY

 

 

1. Čo je to vlastne výberová káva?

Výberová káva tvorí cca 5% svetovej produkcie kávy a jej kvalita je presne definovaná organizáciou SCA. Káva musí dostať nad 80 bodov v cuppingu (hodnotenie kávy). Tieto kávy sú prevažne zberané a spracované ručne tým pádom sa k vám dostane len top kvalita. Väčšina našich káv má nad 87 bodov a odoberáme ich priamo od farmárov, alebo dodávateľov ako sú Nordic Approach, Collaborative Coffee Source a 32cup.

 

2. Ako kávu pražíte?

Kávu pražíme podľa toho na aký spôsob prípravy sa hodí. Niektoré kávy pražíme len na prípravu cez espresso stroj, naopak niektoré sú pražené výlučne na prípravu alternatívnymi metódami( AeroPress, V60, Chemex). Vždy chceme z kávy vyťažit jej maximálny potenciál a preto individuálne prispôsobujeme praženie každej kávy.

 

3. Ako je to s čerstvosťou kávy?

Jednou s našich hlavných zásad je kupovať iba čerstvé a posledné zbery kávových zŕn. To znamená, že celý rok sledujeme aktuálny vývoj v krajinách po celom svete a vyberáme potom len to naj, čo sa v danej krajine urodilo. Naša ponuka káv sa v priebehu roka mení a vy môžete s nami ochutnať tieto všetky dobroty.

 

4. Do kedy je treba upraženú kávu spotrebovať?

Kávu odporúčame spotrebovať do mesiaca od upraženia nakoľko potom začne strácať svoje typické aromatické vlastnosti a chute.

 

5. Kedy má káva najlepšiu chuť?

Pri kávach pražených na alternatívne metódy (filter roast) sa naplno chuť kávy prejaví najskôr 4-5 dní od praženia a vrchol dosahuje okolo 14 dňa. Pri káve upraženej na espresso (espresso roast) odporúčame kávu použiť 8 dní od praženia a spotrebovať do 1 mesiaca.

 

6. Prečo máte dva druhy krabičiek na kávu?

Každá naša krabička symbolizuje spôsob prípravy na ktorý je káva v nej určená. Bodkovaná krabička je espresso roast a bodky symbolizujú espresso šálku pri pohľade zhora. Krabička s hladinou kávy a malými bublinkami zase symbolizuje filtrovanú kávu.

 

7. Viete mi kávu pomlieť?

Nie, lebo chceme aby ste si kávu vychutnali naplno s maximálnym chuťovým zážitkom. Pomletá káva stráca krátko po zomletí svoj chuťový a aromatický potenciál.