Recept na kávu mesiaca: Február

HONDURAS CATALINO ARGUETA

V60 [PLASTIC]

# brew ratio (1:16,5)

# 12 g in / 200 out

# 92°C 

# mletie >> 22 klikov (comandante)

# brew time: 2:20 min

# Vodovod [Ružinov BA]

# Hario original filtre  [FAST]

Postup: 

Bloom + 3x 50g

1.)  Na blooming použi 40-50g horúcej vody po dobu 30 sek. 

2.)  Každých 30 sek pridaj 50g horúcej vody

3.) na konci extrakcie urob jemný twist dripperom kvôli rovnomernému uloženiu kávy.

Celkový čas extrakcie: 2:10 – 2:20 min.



AEROPRESS

# brew ratio (1:13)

# 17g in / 220g out

# 85°C 

# mletie >> 12-14 klikov (comandante)

# brew time: 1:30min TOTAL

# Vodovod [Ružinov BA]

# 1ks papierové filtre

# classic method

Postup: 

1.)  Postav si aeropress, prepláchni držiak s papierovým filtrom. Nasyp kávu a nalej do postaveného aeropressu s kávou 220g horúcej vody a dobre zamiešaj. (bez bloomingu)

2.) Nasaď piest do aeropressu, jemne zatlač a vzápätí ho vysuň späť, tak aby v tube vznikol podtlak a nedochádzalo k pretekaniu kávy cez papierový filter. Nechaj extrahovať presne 1:15 min

3.) Tlač do 1:30min. Extrakciu ukonči ešte pred syčaním prebytočného vzduchu.

Celkový čas extrakcie: 1:30 min

V60– Keď si si prečítal/a chuťový profil kávy, možno ti hneď napadlo, použiť obľúbený štýl prípravy osmotickým prietokom vody, prípradne prerušovaným prelievaním v kombinácii s veľmi hrubým mletím, prestrelenými časmi extrakcie, kde sa aj tak nakoniec tešíš krásne ovocným tónom a plnej sladkosti… Toto ale nie je SL28/SL34 z afriky vážení. Bolo to sice fajn, ale nebolo to ono. No keď som skombinoval nízku dávku s jemným mletím, zrazu som mal pocit ako Igor, keď si varí doma špeciálky večer… Po prvom dúšku máš pocit, že je všetko tak ako má byť 🙂 Plná sladkosť od začiatku do konca sprevádzaná ovocnou dobre vyváženou zložkou, ktorá pri chladnutí pozvoľne prechádza do tónov kakaa. 

Aeropress –  Každý mesiac bojujem s pocitom, priniesť nejaký nový postup, neštandartnú kombináciu parametrov, no nie vždy to v príprave celé hrá dokopy. Po zhruba viac ako roku mám už svoje “know-how” ako tvoriť recepty, avšak občas sa pri hotových filtroch tvárim ako Igor, keď ho natáčam v pražiarni. Škerím sa, pozerám do steny, pľujem… no stále som krajší ako on. Tentokrát žiadny Bypass, ani covid pass s vodou. Len jemné mletie a správny time-ing! V podaní aeropressu má filter plné telo, bohaté na tóny malinového džemu, tá chuť ma nekonečne baví! 


Spovede:  Po prvej vlne, Delte a Omicrone sme si mysleli, že už nemôže byť nič horšie a ono to nakoniec prišlo … Došli filtre na Peak WATER! Na slovenských eshopoch sme zaznamenali väčší skladový prepad ako graf Bitcoinu. Ešte, že mám dosah na mäkkú vodu s osmózy na taký môj daily brew… ach! No v zásade som čakal, že tie chute s použitím surovej vody budú horšie. Káva však predčila svoje kvality! Dopíjam posledné dúšky testovaných filtrov a mierim do pražiarne. 

— 
Pekný deň

Maroš

Scroll to Top