Recept na kávu mesiaca: Júl

PERU JUAN ESPINOZA CARHUAJULCA

V60 [PLASTIC]brew ratio (1:16)

# 12g in / 200 out

# 98°C

# mletie >> 21 klikov (comandante)

# brew time: 2:20 min

# Peak water 3,2 [Ružinov BA]

# Hario original filtre 40ks/ bal. [FAST]

Postup: 

1.) Na blooming použi 50g vody (30sec)

2.) Každých 20 sek. prilej 30g vody (0:30/30g, 0:50/30g, 1:10/30g, 1:30/30g, 1:50/30g)

Celkový čas extrakcie: 2:10-2:20 min



AEROPRESSbrew ratio (1:16)

#14g in / 230 out

#96°C# mletie >> 30 klikov (comandante)

# brew time: 5:30! min

# Peak water 3,2 [Ružinov BA]

# 1ks papierové filtre

# regular method

Postup: 

1.) Do aeropressu vlož 1ks papierového filtra a prelej horúcou vodou. Jemne utlač zvlený filter tak aby dokonale priľahol k držiaku na filter a utlač z neho vzduchové bubliny – dôležité pre rovnomernú extrakciu! … Nasaď do valca aeropressu a postav na šálku…. Pridaj kávu
2.) Jediným zaliatím pridaj 230g vody, počas toho jemne otáčaj aeropress aby sa horúca voda dokonale dostala do kontaktu s kávou… nechaj samovoľne extrahovať len pomocou gravitačnej sily.. Hej, tak dlho! ….

Celkový čas extrakcie: 5:30 min.


Výsledky:

V60 – Trochu náročnejšie na pozornosť. Malá rada – začni prvý zálev po 25 sekundách, docieliš tak lepšiu dynamiku a načasovanie. Každý zálev aplikuj v pulzoch, ktoré by ti mali zabrať tak 4-5 sekúnd. A prečo 12g? A prečo nie? Minimalizmus je trendy a ide hlavne o to, že pri aktuálnych horúčavách asi nechceš piť veľké objemy horúcej kávy. Tento recept je “použiteľný” najmä v skoré ráno, keď je o 7:00 ešte príjemných 23°C a ty chceš kávu, no musíš ešte počkať, kým sa ti v chladničke vylúhuje tvoje 12 hodinové COLD BREW, lebo si ho večer naložil neskoro a potrebuje ešte aspoň 3 hodiny….

Aeropress –  Krásne letné obdobie, určite ťa to teplo dlho nenechá doma. Prinášam ti trochu netradičnejší recept tzv. “hiking friendly”. Znamená to, že ak sa vyberieš turistikovať po Slovensku, v jeho jednoduchosti budeš mať po zaliatí dostatok času urobiť si na Kriváni 10 selfíčok, 3 boomerangy na instagram aj s medveďom z poľskej strany v pozadí. Káva bude v druhej polovici extrahovať veľmi pomaly, kvapky padajúce do šálky budú pripomínať slabé mrholenie, no dúfam, že to bude jediné, ktoré na túre po horách zažiješ! A ešte k tomu ti aj ušetrím miesto v batohu, keďže 3.diel z aeropressu ti tentokrát netreba. Neďakuj mi …
Poznámka: Po uplynutí doby extrakcie ti v aeropresse ostane zhruba 1cm vody, tak sa s tým zmier, je to daň podmienená mierou gravitačnej sily.

Chuťové vlastnosti káv:Naturálne spracovaná Caturra si ťa získa hneď počas mletia svojou výrazne sladkou suchou arómou. Aeropress je vo výsledku krásne číry, nie kalný ako zvyčajne, tým že som nepoužil piest a extrakciu tlakom si káva ako horúci nápoj zachováva jemnú aciditu a šťavnatosť pripominajúcu jablko s charakterom ibištekového čaju. Pri chladnutí sa naplno prejaví intenzívny profil ovocia. Pri V60 mi merania refraktometrom opäť potvrdili, že pri jemnom mletí dosiahnem oveľa lepší extrakt. Prvotnými pokusmi pri hrubom mletí som nedosiahol požadovaný výsledok a kávy boli vodové značne podextrahované. Netreba podľahnúť myšlienke, že jemnejšie mletie (v tomto prípade) naruší dynamiku a rýchlosť extrakcie. Možno aj preto rád používam rýchlejšie Hario original filtračné papiere. V60 má ako horúci nápoj stredne intenzívny sladký dojem, telo s tónmi zrelého ovocia doplnené chuťou piškótových keksov. V závere možno cítiť tóny ananásu a tmavej čokolády.


Pekný deň

Maroš

Scroll to Top