Recept na kávu mesiaca: December

Nicaragua Guadalupe Herrera Direct Trade

Nový recept na kávu mesiaca je tu! Dostaňte z nej to najlepšie a vychutnajte si kávu, ako by sme ju pre vás pripravili my.

NICARAGUA GUADALUPE HERRERA DIRECT TRADE

Recept:

22,5g/330g

97°C voda

23 klikov (Comandande c40) 

brew ratio [1:14,6]


Bloom 60g / 30sek

1. pour 150g (1:00>)

2. pour 250g (1:30>)

3. pour 330g (>>>) 

Total brew time [2:45 min]

Postup:

Na blooming použijeme 60g horúcej vody do 30 sekúnd. 2-3x zatočíme driperom pre docielenie rovnomerného navrhčenia kávy. (predpríprava na extraciu) 
1. zálev pridáme 90g vody (150g na váhe) do 1 minúty. 
2. zálev pokračujeme pridaním 100g vody (250g na váhe), udržujeme rovnomerný flow od stredu k okraju drippera a späť do 1:30 sekúnd. 
3. zálev doplníme zvyšných 80g vody (330g na váhe) a necháme pretiecť do 2:45 minúty pričom dbáme rotáciou drippera na rovnomerné uloženie kávy počas extrakcie na dne (coffee bed). 

Použitím tohto receptu sme sa snažili o docielenie vyváženej acidity mokrého spracovania s odkazom na sladkosť a terroir stredoamerických káv v tomto prípade odrôd red & yellow catuai z Nicaragui. 
Výsledný extrakt sa v začiatkoch snúbi so sladkou arómou s nástupom zrelého ovocia a náznakom karamelu. Chuť je štrukturovaná, najprv zložená z nepriamej acidity, v začiatkoch s tónmi kôstky broskýň, ktorá sa láme do hodvábne rozvinutej sladkosti citrusov pripominajúcej pomaranče. Najlepší chuťový potenciál kávy sa prejaví pri teplote okolo 40°C kedy sa prejaví plné vyvážené sladké telo s tónmi medu a zrelého ovocia. Celkový dojem dotvára stredne intenzívna dochuť s tónmi praliniek. 

Najlepšie výsledky sme dosiahli použitím: – mäkkej vody upravenej cez filtračnú konvicu PEAK water v hodnote 4,3. – vhodnou alternatívou môže byť napr. Kaufland Pitná balená voda.- konzistentnosť mletia sme dosiahli ručným mlynčekom zn. Comandante c40- na prípravu používame HARIO original filtre (FAST), 40ks v balení. 

Nicaragua Guadalupe Herrera Direct Trade
Scroll to Top