Recept na kávu mesiaca: Február

Nový recept na kávu mesiaca je tu! Dostaňte z nej to najlepšie a vychutnajte si kávu, ako by sme ju pre vás pripravili my. Recept na kávu mesiaca pre vás pripravil barista Maroš Skurka.

V60

brew ratio (1:15)

#20g in / 300 out

#98°C

# mletie >> 28 klikov (Comandante)

# brew time: 3:20-3:40 min

# Peak water 4,0

#Hario filtre 250 ks/ bal. (biele)

Postup: 
blooming 60g (45 sek.)

1.) Lej pozvolne v impulzoch malých dávok po 20-30g vody každých cca 10 sekúnd. (jemný prúd vody najprv od stredu, potom krúživými pohybmi o veľkosti 5 centovky). Krusta kávy by mala nabobtnávať pozvoľne – rovnomerne, naberať na objeme a opäť klesať. 

2.) Pri 150g na váhe (50% použitej vody) impulzívne pokračujeme v nalievaní vody širším krúžením od stredu k okrajom V60 tak, aby sa neustále zachoval jednosmerný prúd počas extrakcie. Podstata správnej extrakcie spočíva v tom, že voda by sa nemala koncentrovať v dripperi, ale pozvolne prechádzať cez dávku kávy.Celkový čas extrakcie 3:20 – 3:40 min.

Výsledky: Precízne mletie sme docielili použitím Comandante. Kombináciou  hrubého mletia, mäkkej vody a rovnomernej extrakcie sme docielili ľahkú vyváženú a čistú chuť kávového extraktu.- Intenzita arómy kávy je nižšia, no charakteristicky sladká.  Začiatok chuti je  prejavený ľahkou aciditou, ktorá je nevtieravá, reflektuje mokré spracovanie. Intenzívne telo, štrukturovaná kyselinka, ktorú dopĺňa zreteľná sladkosť, charakteristická pre odrody Burbon. Dochuť je stredne intenzívna, rozkladá sa zavalitou sekundárnou sladkosťou. Káva pôsobí dlhe minúty vyvážene a ani po vychladnutí nestratí svoje chuťové vlastnosti. (konkrétne chuťové tóny sú opísané v chuťovom profile). Celkový dojem veľmi dobrý.
 

Pre tých, ktorí nevlastnia PEAK kanvicu som pripravil o čosi jednoduchší recept s použitím Dobrej vody z Kauflandu:


V60

brew ratio (1:14,5)

#20g in / 290 out

#98°C

# mletie >> 22 klikov (Comandante)

# brew time: 2:40

# Dobrá voda KFL

#Hario filtre 250 ks/ bal. (biele)

Postup: 

blooming 60g (30 sek.)  
1.) zalejeme do 150g, necháme pretiecť do 1:30 min.

2.) zalejeme do 290g (celkový čas 2:40 min).

Peru Coffee
Scroll to Top