Recept na kávu mesiaca: Máj

COSTA RICA EL VENADO SL 28

V60 -02 [PLASTIC]

#brew ratio (1:16)

# 18g in / 300 out

# 95°C

# mletie >> 20 klikov (comandante)

# brew time: 2:40 – 2:50 min

# Peak water 3,0 (Nastavenie pre kohútikovú vodu v Ružinove- Bratislave)

# Hario original filtre 40ks/ bal. [SLOW]

Postup:


1.) 60g blooming do 30 sec. (poznámka: stopky zapínam až po naliatí vody.)

2.) ďalším zálevom doplň ďalších 90 g horúcej vody (na váhe 150g) a nechaj úplne pretiecť približne do 1:20min.

3.) Od stredu k okrajom krúživým pohybom dolejem zvyšných 150g vody, utrasiem dripper a udržiavam rovnomernú extrakciu a tzv. flat bed kým sa extrakcia neskončí.    

Celkový čas extrakcie 2:40 – 2:50 min.

ukážká hrúbky mletia na Hario V60


AEROPRESS

#brew ratio (1:14)

#16g in / 230 out

#81°C

# mletie >> 18 klikov (comandante)

# brew time: 1:25 – 1:35 min

# Peak water 3,0 (Nastavenie pre kohútikovú vodu v Ružinove- Bratislave)

# 2ks papierové filtre

# inverted method

Postup: 

1.) Nalej 60g horúcej vody do aeropressu s kávou, nemiešaj, vyskúšaj rozbiť hrudky odstredivou silou krúžením! 

2.) V čase 0:30 min. doplň do aeropressu zvyšnú vodu, kým ti na váhe neukáže magických 230 g.

3.) znova krúžime aerom 3-4x

4.) Po 1 min otoč aeropress na pripravený dekantér a začni rovnomerným tlakom tlačiť piest tak aby si do času 1:25 min stíhol dokončiť extrakciu bez syčania vzduchu a prebytočných olejov.. 

ukážka hrúbky mletia na Aeropress

Výsledky: 

V mojom pomyselnom archívnom senzorickom šuflíku mám už zopár káv z minulosti v pamäti. Túto si tam rozhodne zaradím ako ďalšiu. Celkom unikát, lebo sa bavíme o spojení 2 svetov vážení. Odroda SL28 ako učebnicový príklad káv z Kene, svojim charakterom a chuťovým profilom a vypestovaná v južnej Amerike, spracovaná honey spôsobom. Hmm povedal som si… To bude príbeh na jazyku pri zaliatí kávy hneď po otvorení balíka. A veru že nebol 😀 Môj vstupný recept vôbec nefungoval. Káva dala trochu viac zabrať. Po x-tom zlyhaní tvorby receptu na hrubšom mletí sa mi nedarilo odstrániť dominantnú chuť limetky. Cieľom bolo nastaviť recept pri oboch spôsoboch tak, aby odrážali ovocnosť a zároveň charakter sladkosti a plnosti honey spracovania. Kľúčom bolo tentokrát jemné mletie a elementárne prevedenie receptov.

Poznámka autora: 
 Po presťahovaní som musel kalibrovať nanovo moju PEAK kanvicu na ružinovskú kohútikovú vodu tu v Bratislave, preto som dal aj dôraz na tú poznámku v recepte. Pre viac zvedavých dodávam, že kanvica bola kalibrovaná na oveľa tvrdšiu vodu predtým a po príprave takto (silne) upravenej vody, mi vyšli asi 3 filtre úplne prázdne. Preto neustále pripomínam, dbajte na kvalitu vašej použitej vody. (kupujte PEAK/podprahovka.exe)

 Chuťové vlastnosti káv: 

Ruky preč od hotového filtra pri V60 aspoň na 7min. A to píšem vážne teraz. Užívajte pri nižšej teplote. Náznak jemnej acidity v začiatku strieda intenzívnejšia sladkosť a plnosť po zrelom ovocí, ktorá sa neskôr zaobľuje do kôstky.To sa tam bude ozývať práve tá Afrika. Záver je ľahký, plnosť sa vytráca a v dochuti je náznak veľmi jemnej štruktúry korenín. Fun fact: Aciditu a jej intenzitu som ráno vnímal viac ,ako pri po obednom filtri. Aeropress má priam až banálne prevedenie. Definícia “Plne funkčný” 3x podčiarknuté! Jeho príbeh na jazyku je skoro ako letný nanuk. Najprv obal s ovocno – kyselkavou sladkou dreňou až po smotanový orieškový základ v intenzívnej dlhej dochuti. 

Maroš

Scroll to Top