Recept na kávu mesiaca: Január

COLOMBIA LAS PERLITAS

V60 [PLASTIC]

# brew ratio (1:15)

# 17 g in / 250 out

# 95°C 

# mletie >> 25 klikov (comandante)

# brew time: 2:20 min

# Peak water 3,9 [Ružinov BA]

# Hario original filtre  [FAST]- biele 2ks!

Postup: 

1.)  Vlož 2ks filtrov do V60.

2.)  Na blooming použi 50g horúcej vody po dobu 30 sek.

3.) Pozvoľne od stredu k okrajom pridaj 100g horúcej vody.

4.) Po 1:20 min doplň zvyšných 100 horúcej vody.

Celkový čas extrakcie: 2:20 min.

AEROPRESS



AEROPRESS

# brew ratio (1:12,5)

# 20g in / 150g + 100g out Bypass

# 81°C brew + 60°C 

# mletie >> 18-20 klikov (comandante)

# brew time: 2:40 min

# Peak water 3,9 [Ružinov BA]

# 1ks papierové filtre

# inverted method

Postup: 

1.)  Nalej do postaveného aeropressu s kávou 150g horúcej vody a dobre zamiešaj. (bez bloomingu)

2.) Nechaj extrahovať presne 2:00 min*tip : počas toho nechaj viečko od konvice otvorené aby teplota vody postupne klesala… 

3.) Po 2 min uzavri filter na vrchu, otoč a postupne pomaly tlač extrakt do dekantéru do 2:30 – 2:40 min

4.) Dolej do kávy 100-150g horúcej vody o teplote 60°C* ak mi voda v konvici nestihla vychladnúť, doplnil som k nej vodu z PEAKu aby teplota rýchlo klesla na požadovaný stupeň C.

Celkový čas extrakcie: 2:30 – 2:40min

Výsledky:

V60 Ten kto číta moje spovede už pozná opakujúce storky o tom ako som cibril a testoval recept niekoľko dní až som nakoniec dostal nový nápad a všetko sa zmenilo. Tentokrát to bolo ale naopak.. Netradičný nápad s použitím 2 filtrov som dostal na začiatku a odvtedy sa žiaden s receptov pri použití 1ks filtra naň neťahal… Hrúbkou mletia som imitoval štruktúru filtra na chemex, ktorý je hrubý ako látka a neuškodilo to ani priesaku flowu vody počas extrakcie. Úplná výhra home baristu, nemusí kupovať chemex a káva z toho chutí naozaj krásne čisto!

Aeropress – Ako som sa zmienil mnohokrát pri aero receptoch, neoddeliteľnou súčasťou pitia takto pripravenej kávy je jemná akoby maslová zložka v chuťovou profile akejkoľvek našej kávy. V tomto prípade tú jemnú sladkosť plne nahrádza piškóta. A ak pri použití môjho receptu bude tvoj filter občas aj florálny a jemne čajový, tak si šťastlivec! To si mal zrejme niekoľko zrniek GEISHE v dávke ako odkaz, že sa jedná o mix odrôd, mňam!
 

Chuťové vlastnosti káv & Marošove spovede: 

Prvé čo mi tentokrát napadlo počas prípravy receptov bola tá rozmanitosť, ktorá vychádza zo zŕn tejto kávy. Keď som vyčerpal širšiu škálu hrúbky mletia a časov extrakcie na to, aby som sa mohol sústrediť a ladiť konkrétny recept, v šálke opätovne nachádzam súhru sladkosti, vyváženosti, inokedy šťavnatú a hravú aciditu. Dovolím si tvrdiť, že mnoho krát by jej chuť zmiatla aj skúsených kávomilcov a mysleli by si, že sa jedná o africký región. (HAHA!) Taká je táto Perlitas.. “Vyhrať sa” s touto kávou v domácich podmienkach bol pre mňa jeden z najlepších kávových zážitkov tohto roku, každý dúšok vo mne vzbudzoval nadšenie a osobné presvedčenie byť raz pri zrode týchto čerešní, keďže sa jedná o moju srdcovku obľúbený región Huila, Colombia…Projekt 2023, vidíme sa tam!

— 
Pekný deň

Maroš

Scroll to Top