Cupping aj u vás doma

Cupping kávy je veľmi bežný proces ochutnávania káv v celom reťazci cesty kávy až k vám domov.  Importér cuppuje kávy, aby si vybral konkrétny lot, ktorý bude chcieť nakúpiť. Ďalší cupping si urobí importér ako kontrolu či počas prepravy z krajiny pôvodu káva nestratila svoju kvalitu. 

V pražiarni výberovej kávy sa cupping  používa na výber kávového zrna na kontrolu či káva dorazila do pražiarne v rovnakej kvalite akú dosahovala vzorka. Pražiar si cuppingom kontroluje správnosť zvoleného praženia a rovnako cez cupping vykonáva kontrolu kvality svojho praženia. 

V kaviarňach s výberovou kávou sa pomerne často cupping používa na výber kávy, ktorú bude chcieť kaviareň nakúpiť od pražiara. Okrem toho je cupping výborným spôsobom na rozvoj svojej senzoriky a na porovnanie viacerých káv naraz, a to tak aby sme minimalizovali odchýlky spojené s prípravou kávy a zvoleným receptom.

Inak ochutnali ste už našu kávu mesiaca v zvýhodnenej cene ku ktorej vám Maroš pripravil recept?

Čo budete potrebovať na prípravu cuppingu doma?

kávu

váhu

mlynček na kávu

kanvicu

– mäkkú vodu (okolo 90-150ppm)

– cuppingovú misku, pohár, šálku 

–  lyžičky

– stopky, napríklad v telefóne

Základne pravidlo je, že použijeme 6 g kávy na 100 ml vody. Podľa objemu nádoby, do ktorej si cupping budeme pripravovať si navážime kávu. Následne zrno pomelieme o niečo jemnejšie ako pri príprave filtrovanej kávy. Veľkosť pomletých častíc by mala byť jemnejšia ako veľkosť morskej soli. 

(Mahlkonig EK43S mletie stupeň č. 10)

V nádobe ho opäť zvážime. Takto si skontrolujeme či sme nestratili časť zrna v mlynčeku. Pomletú kávu ovoniame, a to je prvá časť hodnotenia kávy s názvom suchá aróma. Teraz si dáme zovrieť mäkkú vodu do kanvice na teplotu 95 °C a pripravíme si stopky. 

Pred zálevom si zapneme stopky a začneme zalievať kávu, pričom stále dodržujeme pravidlo 6 g kávy na 100 ml vody. Po záleve sa na káve vytvorí krusta, ktorú premiešame v šálke 4 minúty od spustenia stopiek. Počas tohto procesu sa tak z kávy uvoľní intenzívna aróma. K nádobe sa prikloníme a naplno si ju vychutnáme jej vôňu.  

(Po zaliatí sa vám vytvorí v miske takáto krusta)

To čo ostane plávať na povrchu odstránime lyžičkami, tak aby nám ostala čistá hladina kávy. 

Proces ochutnávania sa časom zjednodušuje. Počas chladnutia kávy na izbovú teplotu sa budú chute v káve rozvíjať, meniť a zároveň budú jednoduchšie identifikovateľné. Chuť kávy vnímame viac čuchovým systémom ako jazykom, a preto odporúčame nabrať na lyžičku kávu a srknúť tekutinu do úst. O čo viac sa nám tekutina v ústach premieša so vzduchom, o to viac ucítime chuť kávy, ktorá nám naplní všetky naše zmysly. S ochutnávaním môžeme začať 8 minút od zálevu, ale pozor káva bude ešte stále pomerne horúca. Už spomínané srknutie vám ju samozrejme ochladí. 

Teraz ste už pripravený na váš domáci cupping! Akonáhle ho vyskúšate dajte nám vedieť aké boli vaše zážitky na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Premiova kava Diamonds Roastery
Scroll to Top