Recept na kávu mesiaca: Apríl

BURUNDI NEMBA CIMA ANAEROBIC

V60 [PLASTIC]

#brew ratio (1:13)

# 19g in / 250 out

# 94°C

# mletie >> 16 klikov (comandante)

# brew time: 1:10 – 1:20 min

# Peak water 4,3

# Hario original filtre 40ks/ bal. [FAST]

Postup:
1.)  Pridaj 150g horúcej vody pomalým krúživým pohybom
2.) po zaliatí stlač stopky a nechaj stiecť s rovnomerným uložením kávy v dripperi počas extrakcie (flat coffee bed). 3.) doplň do extraktu 100g horúcej vodyCelkový čas extrakcie 2:00 – 2:20 min.

AEROPRESS

#brew ratio (1:12,5)

#16g in / 200 out

#83°C

# mletie >> 22 klikov (comandante)

# brew time: 1:50 – 2:00 min

# Peak water 4,3

# 2ks papierové filtre

# inverted method

Postup: 

1.) Nalej 50g horúcej vody do aeropressu s kávou, zamiešaj 3-4x a stlač stopky
2.) V čase 0:30 min. prilej ďalších 50g vody, jemne zatoč aeropressom

3.) Po 1:00 min. prilej zvyšných 100g vody. Nasaď na aeropress sitko na filtre, do ktorého si vložil 2ks filtrov. nechaj extrahovať do 1:20min.4.) Otoč aeropress na pripravený dekantér a začni pomaly a jemne tlačiť. Extrakciu ukonči ešte pred syčaním vzduchových bublín v čase 1:55 – 2:05 sekúnd.

Chuťové vlastnosti káv:
Nenechajte sa zmiasť dojmom nevýraznej chuti pri horúcej V60. Intenzita stúpa ako káva chladne a jej najväčší potenciál si užijete pri teplote asi 45°C. Aróma je menej výrazná. Chuť otvára impulzívna acidita, prelína sa tónmi rebarbory a citrusmi, telo kávy je stredne intenzívne, má charakter zrelého ovocia, najmä ostružín. Po vychladnutí v dochuti možno cítiť ovocno – čierny čaj. Použitím aeropress receptu si užijete plnšiu textúru a vyššiu komplexnosť v chuti. V profile dominujú tóny pomarančov a čierneho čaju, po celý čas je káva šťavnatá, finiš je sladký s tónmi ostružín ríbezle a šípky. 
Výsledky: Blooming pri V60 tentokrát vynecháme, zboríme všetky mýty! Avšak jeden podstatný detail. Keďže sa pri tomto recepte pohybujeme na veľmi jemnom mletí (s pohľadu kateórie pour over / drip), odporúčam uloženú kávu ešte rozdistribuovať. Ja na to používam drevenú kuchynskú špajlu. Krúžením od okraja do stredu kávu rovnomerne rozložím v dripperi bez hrudiek.Recept je doslova “blbuvzdorný”, jednoduchý, na použitý štýl trochu netradičný, no plne funkčný. Doplnením horúcej vody do hotovej silne koncentrovanej kávy dosiahnete chuťový balans. 
Nepodceňujte kvalitu vody. Informácií o tom aká voda je vhodná na prípravu kávy máme mnoho. Na moju prípravu doma používam vždy vodu upravenú cez filtračnú kanvicu PEAK water. Práve takto viete mať pod kontrolou GH a KH vody. Ale o tom sa dočítate v iných článkoch aj na tomto blogu. Vyznie to ako lacný marketingový ťah, no ak ju už vlastníte aj vy, možno budete práve tí najšťastnejší s výsledkom mojich receptov 🙂  

Scroll to Top