Ako sa vyznať v spracovaniach kávy? Časť. 2

Honey spracovanie

V úvodnej časti sme nahliadli do zákulisia washed a natural spracovania. Dnes sa pozrieme na tretie najčastejšie spracovanie – honey.

Typickou krajinou, kde môžeme nájsť kávu spracovanú touto metódou je Kostarika. Odtiaľ pochádza aj môj prvý kontakt s týmto spracovaním. Experimentuje sa s ním ale samozrejme aj v mnohých iných krajinách. 

Základ spracovania honey nájdeme v pulped natural spracovaní, ktoré je veľmi bežné v Brazílií. Produkuje menej acidné kávy nakoľko po depulpingu v káve už nebude tak intenzívne prebiehať fermentácia. 

Honey spracovanie leží v strede medzi washed spracovaním, kde sa dužina odstraňuje vodou a naturálnym spracovaním, kde sa čerešne schnú na slnku a následne sa semená mechanicky vylúpnu. (Odstraňuje sa vrchná časť čerešne a na zrnkách zostáva iba malé množstvo mucilage.)

Pri honey spracovaní sa odstráni vrchná časť šupky a časť dužiny je ponechaná nalepená na zrniečku. Nazývame ju ,,mucilage”. Je prítomná na zrne počas sušenia, ktoré by sa vo výsledku malo pohybovať okolo 9-12% vlhkosti.

Podľa percenta  zostatkovej dužiny na semenách rozdeľujeme honey spracovanie postupne na white, yellow, gold, red a black.
Keďže článok píšeme pre úplných začiatočníkov, nebudeme zachádzať príliš do detailov. White znamená najmenej dužiny a black najviac.

Honey spracovanie vyžaduje značnú pozornosť spracovateľských staníc a pravidelnú kontrolu vzoriek.
Väčšinou pri nákupe honey spracovaných výberových káv ako koncový spotrebiteľ nemôžete urobiť chybu. Vrelo ich teda odporúčame. 

Technické zhrnutie:

Odstránenie šupky: Šupka čerešne je odstránená počas prvých 24 hodín po zbere

Fermentácia: sa odohráva počas sušenia, pokým zrno nedosiahne zhruba 11% vlhkosti

Doba sušenia: v priemere 18–25 dní

Profil: Ovocná, džemová, karamel, sladkosť pripáleného cukru, kompót, orechy, kôstkové ovocie, krémovosť

Môj pohľad 

Honey spracovanie je skvelá univerzálna voľba na espresso aj filtrovanú kávu. Funguje skvelo s mliekom a pomerne ľahko si nachádza cestu aj k úplným začiatočníkom vo výberovej káve. Honey spracovania fungujú najmä vďaka svojej častej sladkosti a sú akýmsi mostom medzi naturálnym a washed spracovaním. Samotný názov honey vyvoláva u zákazníkov akúsi asociáciu so sladkosťou a radi pristúpia práve k výberu tejto kávy.

V posledných týždňoch som sa vrátil do barového prostredia. Opäť som milo prekvapený. Kaviarne s výberovou kávou zohrávajú dôležitú úlohu v rozširovaní povedomia o výberovej káve. Nikdy by sme nemali podceňovať servis a zážitok hostí na prevádzke pri kontakte s personálom. Cez prežité okamihy dokážeme rozširovať kvalitu ešte efektívnejšie, než platenou reklamou. Pri spojení oboch stratégií, dokážeme udržateľne rásť.

Adrián

Nákupný košík
Návrat hore

Veľkoobchodné ceny kávy

Platí pre akúkoľvek kombináciu káv – dôležitá je celková hmotnosť zakúpených káv. Pre získanie zľavy stačí vložiť kávu v minimálnom uvedenom objeme do košíka. Zľavy neplatia pre príslušenstvo a nie je ich možné kombinovať s inými zľavovými kupónmi.