Mokré spracovanie kávy. Čo to znamená? Ako vzniká? Ako chutí?
Mokré spracovanie kávy sa pomerne často používa po celom svete. Tento proces býva náročný na množstvo vody, ktoré je potrebné pre kvalitný výsledok. Do 24 hodín od zberu sa z kávového zrnka mechanicky odstráni šupka kávovej čerešne aj s veľkou časťou dužiny, ktorá obaľuje zrnko. Očistené kávové zrnká potom prechádzajú procesom fermentácie v otvorenej nádrži s vodou. Tieto nádrže sa vyrábajú z nerezovej ocele, betónu alebo z plastu. Proces fermentácie v nádrži trvá zvyčajne 18 až 36 hodín, no v niektorých prípadoch si zrnká zaplávajú vo vode aj 72 hodín. Spôsob fermentácie a množstvo použitej vody závisí najmä od dostupnosti vody v danom regióne. Počas plávania zrniek vo vodnej nádrži sa rozkladá zvyšná dužina, ktorá nebola odstránená v procese mechanického čistenia zrniek.
Mokré spracovanie / Washed spracovanie / Premyté spracovanie
Tieto tri pojmy sú synonymom a všetky používame pre označenie rovnakého procesu.
Výhody mokrého spracovania
Hlavnou výhodou mokrého spracovania je menšia časová náročnosť. Zároveň sa počas tohto procesu vyskytuje najmenej momentov kedy sa môže niečo pokaziť, nakoľko je fermentácia daných káv minimálna a celý proces trvá krátko. Počas mokrého spracovania dochádza aj k triedeniu kávových zrniek. Vo vodnej nádrži nezrelé zrnká plávajú na hladine a odtekajú kanálikom preč z nádrže. Naopak tie zrelé zrnká klesnú na dno nádrže, kde zostávajú počas celého procesu. Tento proces triedenia má na starosti vysoká hustota zrelých kávových zŕn a nízka hustota nezrelých zŕn.
Mokré spracovanie a jeho chuť
V šálke mokro spracovanej kávy sa nám dokonale ukáže chuť regiónu a variety kávy. Proces fermentácie nemá taký výrazný vplyv na výslednú chuť. V ktorej môžeme očakávať čisté a ovocné tóny, ktoré sú veľmi jednoznačne rozoznateľné. Často bývajú kávy s mokrým spracovaním prirovnávané k čaju. A to najmä pre ich vysoký florálny potenciál. Preto je mokré spracovanie ideálne na prípravu skvelého ovocného espressa, alebo na florálne, čisté a ľahko rozoznateľné chute, ktoré dosiahneme cez alternatívne spôsoby prípravy.
— Pekný deň