Čo je Infúzovaná káva? Možno ste ju už pili a ani o tom neviete. Ako jedna z prvých slovenských pražiarní výberovej kávy sme vám predstavili novú vlnu infuzovaného spracovania kávového zrna. Možno si pamätáte našu vianočnú edíciu kávy z farmy El placer, od kolumbijského farmára Sebastiána Ramíreza. Ak máte problém pamätať si kávy podľa názvu farmy, tak to bola tá s výraznou a jasnou marakujovo-mangovou chuťou.
Táto káva mala byť určená ako vianočná špecialita. Do predaja sme ju dávali 20.11.2022. Vy ste celý lot vykúpili už 10.12.2022. Takže sa u nás táto káva zohriala len pár dní a bola fuč. My sme vám za to veľmi vďační. 😊 Ale to čo nasledovali sme naozaj nečakali. Niekoľko mesiacov potom nám do pražiarne pravidelne hodili správy a maily. Pýtali ste sa či nemáme ešte schovanú aspoň jednu krabičku. Kedy budeme mať znovu takú kávu a tak podobne.
Čo je infuzovaná káva a aké sú naše názory?
Tento spôsob spracovania kávy bol vyvinutý na základe inšpirácie z priemyslu remeselného piva. Pridávaním chmeľu, alebo kúskov ovocia do fermentačných nádrží. Prípadne umiestnením ovocia ku kávovému zrnu počas procesu sušenia. Počas takýchto procesov nastáva výrazná modifikácia chuťového potenciálu danej kávy. Zároveň pre náročnosť samotného spracovania touto metódou výrazne stúpa cena, ktorú dostane spracovateľ zaplatenú za svoj produkt. Vznikajú tak veľmi výrazné a jasne definované chute. Na druhej strane podľa nášho názoru káva stráca komplexnosť a chuťovú rozmanitosť, ktorú tak milujeme. Preto sa tieto kávy jednoznačne radia do našej kategórie FUNKY káv. Kávy s výraznou a jasnou chuťou dokážu vyraziť dych a očariť takmer okamžite. Ale zároveň si nedokážeme predstaviť, že by sme mali piť takúto kávu celý mesiac dokola. Je to bližšie k zážitkovému pitiu kávy ako rannému rituálu prebúdzania nášho teľa a vnímania zmyslov. Veríme, že už viete čo je Infúzovaná káva a tento pojem vás už nezaskočí.
Kto si počká, ten sa dočká.
Pripravujeme pre vás viac ako jednu kávu spracovanú infuzovanou metódou. Viac o konkrétnych kávach vám však ešte neprezradíme. Ak vás viac zaujíma problematika spracovania kávy. Určite si pozrite: Ako sa vyznať v spracovaniach kávy? Časť prvá a Časť druhá.
— Pekný deň