Chemex a jeho história
Chemex je kávovar s unikátnym dizajnom, ktorý bol vyvinutý v roku 1941 americkým vynálezcom a chemikom Peterom Schlumbohmom. Práve on sa snažil vytvoriť kávovar, ktorý by bol nielen funkčný, ale aj krásny a jednoduchý na použitie. Použil len niekoľko jednoduchých materiálov, ktoré boli k dispozícii počas druhej svetovej vojny. Základným materiálom je laboratórne sklo, ktoré sa používa v chemických laboratóriách a vyvinul nový tvar presýpacích hodín. Dnes je Chemex vyrábaný v mnohých rôznych veľkostiach a stále je jedným z najobľúbenejších alternatívnych kávovarov.
Hlavné výhody
Chemexový filter zachytáva aj najmenšie kávové čiastočky, čo znamená, že káva pripravená v Chemexe má jemnú a čistú chuť. Príprava kávy v ňom je relatívne jednoduchá a nepotrebuje žiadne zložité zariadenia alebo techniky. Chemexový dripper umožňuje prípravu rôznych druhov kávy s rôznymi zrnitosťami mletej kávy a rôznymi množstvami vody. Chemex má krásny a jednoduchý dizajn, ktorý vám umožní pripravovať výbornú kávu a zároveň poskytuje atraktívny doplnok do vášho domu alebo kancelárie.
Príprava kávy
Voda by mala byť filtrovaná alebo balená voda, ktorú odporúčame my (ak vás zaujíma problematika vody, tak si prečítajte náš blog). Zohrejte vodu na teplotu medzi 92-96 stupňov Celzia. Pre prípravu kávy cez Chemex odporúčame použiť mletú kávu s hrubšou zrnitosťou. Množstvo kávy závisí od počtu šálok, ktoré chcete pripraviť, ale odporúča sa použiť 6-8 gramov kávy na 100 ml vody. Vložte papierový filter do Chemexu a navlhčite ho vodou. Tým odstránite papierovú chuť. Vložte kávu do papierového filtra a zatraste Chemexom, aby sa pomletá káva vyrovnala a vytvorila vodorovnú hladinu. Pomaly nalejte horúcu vodu na kávu, začínajte od stredu a krúživým pohybom sa prepracujte k okraju. Nalejte vodu po častiach, nechajte ju cez kávu prenikať a získavať arómu. Počkajte, kým sa voda prefiltruje cez kávu a potom opakujte postup až do momentu, kým nebudete mať pripravenú dostatočnú dávku kávy. Čas od prvého nálevu vody do pretečenia požadovaného množstva vody by nemal presiahnuť 5 minút a 30 sekúnd. Ak vám nápoj tečie príliš pomaly, tak použite hrubšie mletie. Keď je káva hotová, odstráňte filtračný papier a môžete servírovať a ochutnať kávu. Doprajte si lahodnú výberovú kávu, ktorá sa pripravuje s láskou a starostlivosťou.
— Pekný deň