Recept na kávu mesiaca: Jún

COLOMBIA OMAR SAUL CARBONIC MACERATION

V60 [PLASTIC]

#brew ratio (1:17)

# 19g in / 320 out

# 93-94°C

# mletie >> 20 klikov (comandante)

# brew time: 2:20 min

# Peak water 3,1 [Ružinov BA]

# Hario original filtre 40ks/ bal. [FAST]

Postup:
1.) 50g blooming do 30 sec. (poznámka: stopky zapínam až po naliatí vody.)

2.) Postupujeme pomalým zálevom horúcej vody, pokračujte plynulo bez prerušovania, dbajte na konzistentnosť v prelievaní bez zmeny sily prúdu vody od stredu až k okrajom krúživým pohybom. Tuto sa jemnosť a trpezlivosť naozaj oplatí!!! Užite si ten prítomný okamih!
Celkový čas extrakcie 2:20 min.

AEROPRESS

#brew ratio (1:16)

#15g in / 250 out

#79°C

# mletie >> 15 klikov (comandante)

# brew time: 2:30 min

# Peak water 3,1 [Ružinov BA]

# 2ks papierové filtre

# inverted method

Postup: 

1.) Nalej 50g horúcej vody do aeropressu s kávou, miešadlom rozvír jemne namletú kávu v spodnej časti ale nemiešaj!!! Vezmi aeropress do rúk a jemne ním krúž 3-4x.
2.) V čase 0:30 min. doplníme vodu do objemu 150g na váhe.
3.) Po 1 min. nalievame zvyšnú vodu do stredu rovnomerným prúdom vody až po vrch (na váhe 250g).  
4.) znova krúžime aerom 3-4x zakryjeme držiakom na filtre. Necháme extrahovať.5.) Po 2 min otoč aeropress na pripravený dekantér a začni rovnomerným tlakom tlačiť piest tak aby si do času 2:25 min stíhol dokončiť extrakciu bez syčania vzduchu a prebytočných olejov.. Celkový čas extrakcie 2:30 min.

Výsledky: 

Vysokou prioritou bolo postaviť recepty tak, aby som potlačil v chuti vínny fermentovaný tón, no zároveň zachoval charakter spracovania. Cieľom bolo jednoznačne umocniť sladkosť typickú pre tútu varietu arabiky. 

V60 –Tentokrát bol hlavným určujúcim parametrom chuťovo dobre vybalancovanej kávy určite pomer, čiže brew ratio, než počet nálevov. A nie menej dôležitým limitujúcim parametrom bolo jemné mletie. Pri hrubom mletí boli kávy po meraní podextrahované, počet nálevov a predĺženie času extrakcie neprinieslo požadované výsledky v chuti ani v meraní. 


Aeropress – Vysoko odporúčam pracovať pri ohreve vody s väčším objemom (cca 1l), kvôli termostabilite počas prípravy. Toto je nevyhnutné poznamenať, pretože recept je postavený na hranične nízkej teplote. Stávalo sa mi, že ak som mal v kanvici cca 400ml vody a menej, po uložení späť na stojan mi teplomer ukázal aj o 5°C menej. Tuto sa šetriť vodou nevypláca! 

Chuťové vlastnosti káv:

Vynikajúca správa pre netrpezlivých! Oba filtre si môžte vychutnávať takmer hneď, hlavne pri aeropresse kvôli príjemnej teplote. Pri dripperi má aróma stredne intenzívny charakter pripomínajúci kakaové bôby a sladké drievko a kiwi. Acidita je nízka, skôr sekundárna a rozkladá sa v sladkosti, ktorú možno cítiť od začiatku až do konca. Mounthfeel má jemne olejovitý charakter, dopĺňa ho dobre rozvinuté sladké telo, ktoré sme dosiahli jemnejším mletím. Chuť kiwi sa v profile neskôr taví tónov višní až čokolády s málo intenzívnym prejavom fermentácie. Dochuť je príjemná intenzívna a dobre sa rozkladá na jazyku bez alkoholového tónu. 
Aeropress odrazil v sebe malú zaujímavosť. Po pár dúškoch máte pocit, ako keby ste naskočili na gingerbread vlak, kde sa servíruje kiwi s čoko-karamelom a veziete sa tou vlnou až do konca, kým ten filter nevypijete, no potom máte chuť pripraviť si hneď ďalší…Vyskúšajte!!!

— 

Maroš

Scroll to Top