Recenzia: PEAK Water

PEAK WATER – darovali sme v čase hroziacej klimatickej krízy  Grete ďalšiu plastovú haraburdu? (Recenzia Need for Espresso: Underground)

Text: Adrián Krišák
Obrázky: peak-water.com

,,Spravili sme špičkovú kávu dostupnou, vďaka lepšej vode” 

Asi takto čítame preklad sloganu, ktorý vás víta na oficiálnej stránke dlhoočakáveného produktu, za ktorým stojí známa dvojica Christopher Hendon a Maxwell Colonna-Dashwood. Autori zatriasli kávovými profesionálmi v roku 2015 vydaním skvelej publikácie Water for Coffee. 

Pokiaľ ste na hodinách chémie spali alebo ich značne vynechali, bude to prvýkrát ťažšie čítanie. Musím sa priznať, že sám som musel oprášiť svoje vedomosti, aby som vedel knižku pochopiť. S odstupom niekoľkých rokov ma nakoniec inšpirovala k hlbšiemu skúmaniu chémie vody s aplikáciou na svet kávy. S plnou vážnosťou som dnes ochotný tvrdiť, že kvalita vody, je rovnako dôležitý parameter, ak nie najdôležitejší, ako kvalitná technológia na prípravu alebo dobre upražená výberová káva.

Ako dvaja múdri ľudia zúročili svoje mená v kapitalizme
Aby som uviedol veci na správnu mieru, to, že môj šatník obsahuje jednu červenú košeľu neznamená, že mám mastnú ofinu a sedím v parlamente. Ak by sme na celej planéte mali nechať svietiť iba tú krajinu, kde sa socializmus podaril, pravdepodobne by NASA zaregistrovala ďalšiu čiernu dieru. Jediný socializmus našťastie zažívam, keď mi priateľka berie jedlo z taniera po tom ako tvrdila, že nie je hladná.
Krátko po úspechu knižnej publikácie sa teda dvojica pánov rozhodla zhmotniť ich vedomosti v diere na trhu vlastnou filtračnou kanvicou.
Poviete si, ako môže byť diera na trhu v niečom čo je úplne bežným produktom dlhé roky?
Pravda, filtračných kanvíc je ako maku, no faktom zostáva, že technológia filtrovania vody sa začala venovať výberovej káve až nedávno. Využili svoju šancu a momentálne sa na ich produkt čaká v radoch týždňov.

Sme pozorovateľmi prelomového objavu v technológiách vody? 

Ale kdeže. Chemický proces, ktorý sa odohráva vo vnútri filtračnej náplne nám je známy desaťročia. V podstate preniesli koncept bežne používanej filtračnej patróny, ktorú poznáte z kaviarní, do menšej podoby. 

Kanvica ovplyvňuje koncentráciu pufra( v angličtine bufer), ktorý je zodpovedný za stratu ovocnosti pripravovanej kávy.

Dekarbonizácia a nastaviteľný pomer prietoku.
V tomto odstavci vám vysvetlím ako PEAK Water filtruje neupravenú surovú vodu vo vašej domácnosti.
Súčasťou každej viacstupňovej filtrácie je spravidla sedimentačný a uhlíkový filter, zachytávajú hrubú špinu, sediment a pachute s nežiadúcimi arómami. Táto dvojica membrán však nijak neovplyvňuje tvrdosť vody. Preto väčšina filtrácií obsahuje tretiu podstatnú zložku – iónový výmenník.

 

Koncept iónovej výmeny
je jednoduchý. Kladne nabité katióny sa budú vymieňať za iné kladne nabité častice a záporne nabité anióny sa budú vymieňať za iné záporne nabité častice.

 

Dekarbonizéry
Sú to filtračné zariadenia, ktoré vďaka iónovej výmene pohlcujú katióny horčíka, vápnika a železa a nahrádzajú ich katiónom vodíka.
Výsledkom tejto chemickej reakcie je však aj značná strata pufrovacej schopnosti. Uvoľnený vodík sa naviaže na hydrogénuhličitan a spolu vytvoria kyselinu uhličitú. Tá sa ďalej prirodzene rozpadne na oxid uhličitý a vodu. 

 

HCO3⁻ + Hᐩ H2CO3   H2O + CO2  

 

Pri používaní dekarbonizérov je na začiatku iónová výmena najefektívnejšia. V priebehu používania slabne, nakoľko sa vyčerpáva kapacita iónového výmenníka. 

Voda, ktorá prejde iónovým výmenníkom je spravidla príliš zbavená potrebných minerálov a potrebujeme ich vrátiť naspäť. Na to slúži druhá obtoková cesta, v ktorej sa voda filtruje iba uhlíkovým a sedimentačným filtrom. Tieto dve vody sa potom v potrebnom približnom pomere miešajú. Nastavenie pomeru označujeme ako bypass a udáva sa v percentách. Čím viac otvoríme prietokový ventil, tým je voda vo výsledku tvrdšia. 

Prirodzene sa v priebehu používania bude upravovať bypass na kanvici na nižší prietok. Naopak začíname na vyššom nastavení. 

Bypass nastavujeme otočným kolieskom na vrchnej strane kanvice.

 

Spracovanie

,,Maria ťa skare” ozvalo sa z prešovského bytu, keď sa človek zamyslel nad spracovaním. Kostru kanvice vyrobili z plastu. Veľmi ma to mrzí. V princípe sa tu môj názor na celý produkt značne rozchádza. Kanvica skutočne produkuje skvelú vodu, ktorá vám umožní vychutnať si výberovú kávu naplno. Ako užívateľ sa ale musím stretávať so situáciami, kedy všetky diely úplne nepriliehajú, sem tam mi vyskočí modrá bypassová tyčka a modrá farba na koliesku vydrží spotený užívateľský palec asi úvodných 10 pomazaní. 

Za také zmiznutie niečoho čo má zostať na svojom mieste by sa nehanbili ani slovenské muničné sklady po inventarizácii. 

Želám vám značnú trpezlivosť. Prosím prečítajte si manuál, predovšetkým ako vymieňať použitú filtračnú náplň. Ušetríte vašu domácnosť od niekoľkých extra sprostých slov.
Chápem, že pri použití kvalitnejšieho materiálu by kanvica stála trojnásobok. Možno by som to bol nakoniec ale ochotný zaplatiť, pretože ten výsledok ma naozaj teší. Ak započítame všetky náklady a marže v reťazci výroby a predaja, 54 eur za výsledný produkt vrátane DPH, musel to byť plast.

Po mesiaci sa objavil čudný zápach

S jednou vecou si otvorený systém naozaj neporadí – baktérie. Fanúšikovia modrého koníka a odporcovia vakcín, dajte si kinedryl. Baktérie sú absolútnou súčasťou nášho každodenného života, delíme ich na dobré a zlé, no a sú jedným z najstarších žijúcich organizmov na zemi. Zatiaľ neexistuje relevantná štúdia PEAK WATER, ktorá by konkrétny zápach vysvetlila. Jedno je isté, k filtračnej náplni má prístup vzduch. Tá je na striedačku vystavená mokrému a suchému prostrediu. Môže dochádzať k usádzaniu baktérií a tvorbe biofilmu, nakoľko uhlíkový filter zbaví vodu chlóru a baktériám pravdepodobne vznikne bez nepriateľskej látky vhodnejšie prostredie. Akurát, že túto myšlienku nemôže nikto považovať za relevantnú a ide čisto o moju úvahu. Nenávidím konšpirácie ale ponúkam jeden fakt. Voda varom baktérie zabíja. Vaša káva je v bezpečí. Zápach sa objavuje v neskoršom používaní, vymeňte filter. Jeho predpísaná maximálna doba používania je 2 mesiace. 

 

Recyklačný program

Zatiaľ funguje v UK ale čoskoro sa možno podarí dohodnúť fungujúci formát aj s európskymi distribútormi. Iónový výmenník sa dá regenerovať, plastový košík sa recykluje a použije pri iných produktoch, a uhlík je netoxický rozložiteľný materiál.

Záver a môj pohľad

Nebudem sa tváriť, že produkt nemá negatívnu stránku. Kladné stránky ale v mojom pohľade prevažujú. Pokladám ho za skvelú vec, pre niekoho, kto sa chémii vody nikdy nevenoval a s filtrovaním iba začína, prípadne hľadá lacné riešenie na cesty a domáce začiatočné experimenty. Za 49 eur s Dph lepší filter nezoženiete. 


Použitá literatúra:

 

 

  1. DASHWOOD, Maxwell Colona – HENDON, Christopher H.: Water for Coffee: Science · Story · Manual. 1. vyd. 2015. ISBN 978-1-78280-608-0
  1. BILLEMON, Ronny.: Equilibrium in water and coffee. 1. vyd. 2018
  1. KRIŠÁK, Adrián.: Technológie vody. 1. vyd. 2020. ISBN 978-80-570-1591-8

PEAK WATER
Scroll to Top