Filtrovaná káva sa stáva čoraz populárnejšou vo svete kávy. Hario V60 je jedným z najobľúbenejších nástrojov používaných pri príprave filtrovanej kávy. Hario V60 je účinný spôsob, ako si vychutnať výberovú kávu s čistým a jasným chuťovým profilom. Príprava filtrovanej kávy môže byť jednoduchá, ak viete ako upraviť receptúru. Ste začiatočník s Hario V60 alebo v príprave filtrovanej kávy? Ak áno, tak tu nájdete základné oporúčania a jednoduché kroky na prípravu skvelej šálky kávy.
Príslušenstvo k Hario V60
K príprave filtrovanej kávy cez set Hario V60 budeme potrebovať: kvalitné kávové zrno, mlynček, váhu, stopky, kanvicu s husím krkom, filtre a set Hario V60.
Použite čerstvo mletú kávu
Čerstvo namletá káva má najlepší chuťový potenciál. Na prípravu filtrovanej kávy cez set Hario V60 odporúčame zrno, ktoré bolo pražené pred viac ako jedným týždňom. V prípade ak máte doma čerstvo praženú výberovú kávu, tak odporúčame pomlieť zrno a nechať ho 10 minút vyvetrať. Takto sa zo zrna odstráni CO2, ktoré je pozostatkom procesu praženia.
Akú teplotu vody použiť pri príprave filtrovanej kávy?
Je ideálne ak máte doma kanvicu, na ktorej si viete nastaviť telotu. Teplota vody by mala byť medzi 90 a 96 stupňov Celzia. Príliš horúca voda môže spôsobiť prevarenie kávy, čo môže viesť k horkému a nepríjemnému zážitku. Príliš studená voda môže zase spôsobiť nedostatočné extrahovanie kávy a chuť sa tak stáva mdlou a nevýraznou.
Zvoľte správne mletie kávy
Mletie kávy ovplyvňuje rýchlosť extrakcie a rovnako vie ovplyvniť aj chuťový profil. Ak je káva príliš hrubá, extrakcia bude rýchla a chuťový profil bude slabý a prázdny. Ak je káva naopak príliš jemná, extrakcia bude dlhá a káva môže byť horká a nepríjemná. Nami odporúčaná hrúbka mletia je niečo medzi hrubozrnnou soľou a sezamovým zrniečkom. Pre optimálny výsledok pri použití setu Hario V60 odporúčame používať 20 až 30 gramov mletej kávy.
Pomer gramov kávy a vody
Základný odporúčaný pomer kávy a vody je 1 gram kávy k 15 gramom vody. Týmto pomerom nič nepokazíte, práve naopak. Ak chcete modulovať chuťový profil výsledného nápoja, tak platí jednoduché pravidlo. Menej ako 15 gramov vody k 1 gramu kávy spôsobí intenzívnejšiu chuť. V opačnom prípade, ak použijete viac vody káva bude vodovejšia a menej intenzívna. My, pri príprave filtrovanej kávy cez set Hario V60, odporúčame pomer od 1 k 13 do 1 k 17.
Hario V60 a príprava filtrovanej kávy v čase
Doba prípravy filtrovanej kávy cez set Hario V60 by mala byť medzi 2 a pol až 3 a pol minúty. Tento parameter viete regulovať najmä hrúbkou mletia a množstvom vody pri jednotlivých zálevoch. V prípade, ak vám káva preteká príliš rýchlo zvoľte jemnejšie mletie. Ak vám káva preteká príliš pomaly použite hrubšie mletie.
Nebojte sa experimentovať, aj nedokonalosť vie byť krásna
Filtrovaná káva nie je len nápoj, ale je to aj zdroj radosti, spoločenskej interakcie a pre mnohých aj zábavy. Je to nápoj, ktorý sa pije na celom svete a má mnoho rôznych chutí. Káva dokáže priniesť ľuďom pocit pokoja a komfort, čo ju robí obľúbenou súčasťou každodenného života pre mnoho ľudí. Príprava kávy môže byť skutočne umením. Existuje niekoľko spôsobov, ako pripraviť rôzne kávy, pričom každý z nich môže zmeniť chuť a arómu nápoja. Náš obľúbený recept nemusí chutiť niekomu inému. Experimentujte a objavujte čo je to pravé kávové pre vás.
Ak sa napriek tomu chcete inšpirovať, tak sa určite pozrite na niektorý z našich receptov (alebo aj na všetky).
— Pekný deň