COSTA RICA FERNANDO CORDERO
V60 [CERAMIC]
#brew ratio (1:16)
# 22g in / 360g out
# 96°C
# mletie >> 25 klikov (comandante)
# brew time: 2:20 min
# Peak water 3,6 [Ružinov BA]
# Hario original filtre 40ks/ bal. [FAST]
Postup:
1.) Prepláchni dripper a papierový filter značným množstvom horúcej vody.
2.) Prvý zálev resp. (blooming) 50g (40sek.)
3.) pridaj 110g vody (00:40 – 1:10 min)
4.) 2x po 100g vody každých 20 sek.
Celkový čas extrakcie: 2:20 min.
AEROPRESS
#brew ratio (1:14)
#14g in / 200 out
#88°C
# mletie >> 23 klikov (comandante)
# brew time: 1:30 – 1:40 min
# Peak water 3,6 [Ružinov BA]
# 1ks papierový filter
# inverted method
Postup:
1.) Priprav si aeropress, prepláchni filter vlož do držiaka a nasyp doň 14g kávy.
2.) Pozvoľne nalej 200g horúcej vody (bez bloomingu) a jemne zamiešaj
3.) Približne po minúte nasaď držiak s filtrom na aeropress a vytlač prebytočný vzduch, otoč a začni tlačiť.
Celkový čas extrakcie: 1:30 min.
Výsledky:
V60 –Nie je vôbec na škodu priznať, že niektoré experimentálne spracovania kávy dajú pri hľadaní receptu zabrať aj mne, no táto káva našťastie nebola tento príklad. “Odpustí” vám naozaj mnoho a stále bude v zásade chutiť dobre. Možno si niektorí čitatelia akurát všimnú, že som tentokrát použil keramický dripper a nie plastový. Ak ho vlastníte aj vy, nebojte sa použiť teplotu vody 96°C+. Teplota vody bola v tomto prípade pri hľadaní receptu limitujúcim faktorom. T.j pri nižších teplotách totiž v chuti vystreľovala nie príliš žiadúca iskrivá acidita.
Aeropress – Doslova universum. Predstav si, že ráno vstaneš a nemusíš si lámať ešte spiaci mozog receptom s počtom zálevov a držať focus na displeji váh. Len zaleješ, zamiešaš a čochvíľa tlačíš do šálky lahodný kofeínový nápoj. Kým ti vyskočia hrianky z hriankovača, filter je na svete!
Chuťové vlastnosti káv:
Chladnejšími večermi, skracujúcimi sa dňami a chuťou tejto Catuai po škorici s jemne korenistým nádychom a šťavnatosťou zrelých jabĺk môžeme uvítať nastupujúcu jeseň. Jej výnimočnú chuť si nenechaj len pre tvoju fantáziu, rozhodne by si ju mal naozaj ochutnať. Zrnká sa totiž rýchlo míňajú!
—
Pekný deň
Maroš