ETHIOPIA SHANTAWENE
V60 [PLASTIC]
#brew ratio (1:16)
# 17,5g in / 280g out
# 97°C
# mletie >> 26-27 klikov (comandante)
# brew time: 3:10 min
# Peak water 3,9 [Ružinov BA]
# Hario original filtre 40ks/ bal. [FAST]
Postup:
1.) Prepláchni dripper a papierový filter značným množstvom horúcej vody.
2.) Na blooming použi 35g horúcej vody po dobu 40s.
3.) 3x po 80g vody každých 20 sek. (bloom 35g/110g/190g/280)
Celkový čas extrakcie: 3:00 – 3:10 min.
AEROPRESS
AEROPRESS
#brew ratio (1:15)
#15g in / 200 out + 30g horúca voda
#84°C
# mletie >> 23 klikov (comandante)
# brew time: 2:20 min
# Peak water 3,9 [Ružinov BA]
# 1ks papierové filtre
# inverted method
Postup:
1.) Priprav si aeropress, prepláchni filter vlož do držiaka a nasyp doň 15g kávy.
2.) Pozvoľne nalej 50g horúcej vody a 3-4x jemne kávu zamiešaj
3.) hneď potom nalej 150g horúcej vody, (nemiešaš!) nasaď držiak s filtrom na aeropress a čakáš do 1:50min
4.) Začni tlačiť aeropressom stálym tlakom do šálky do 2:20 min.
5.) Do hotového extraktu pozvolne dolej 30g horúcej vody o teplote cca 55°C.
Celkový čas extrakcie: 2:20 min.
Výsledky:
V60 –Pri stanovení tohoho receptu bolo sa mi pri bloomingu osvedčilo použiť max. 2 násobok horúcej vody a nie viac. Dôvod? V káve sa vo výsledku florálna chuť úplne rozpadla a telo bolo plytké ako Plačkovej instagram. (Áno aj pri receptoch s viac-násobným zálevom a hrubom mletí to nefungovalo) Veď vyskúšaj!
Aeropress – Musím uznať, že aeropress ma v poslednom čase baví viac ako kedysi. Možno je to vidieť aj na predvedenom recepte, ktorý je celkom hravý. Taká tá jemne maslová chuť v tele kávy, typická pre prípravu aeropressom je v tomto prípade minimálna. Telo je skôr šťavnatejšie so sladkým prejavom aj v dochuti.
Chuťové vlastnosti káv:
Stanovenie oboch receptov nebolo opäť jednoduché. Pri V60 väčšinou začínam “univerzálnym” receptom 20/300, ktorý má takmer každý z nás a potom sa odrazím ďalej, teda aký parameter ovplyvním aby som z kávy dostal čo najviac z hľadiska chuti. Tu bolo ale väčšie dobrodružstvo. Jedná sa o zber divých odrôd, navyše čerešne pochádzajú z tzv. kooperativy a nie z jednej malej rodinnej farmy. Čiže emóciou takejto výberovej etiópskej kávy je aj to, že každá šálka bude trochu “iná” ako tá predchádzajúca 🙂
Ak si to dočítal/a až sem, tak ti veľmi pekne ďakujem a za odmenu ti dám ešte malý TIP na záver.Po mletí kávy tie veľké šupinaté zvyšky pergamenu jemne dychom odfúkni. Zbavíš sa tým horkej kolagenovej dochuti. Žeby obraz doby? 😉
—
Pekný deň
Maroš