Etiópia The King of Guji
príprava cez Hario V60-02
#brew ratio (1:16)
#18g in / 300 out
#97°C# mletie >> 27 klikov (comandante)
# brew time: 2:00 – 2:20 min
# Peak water 4,0
#Hario original filtre 40ks/ bal. [FAST]
Postup:
blooming 50g (30 sek.) – timer stláčaj až po zaliatí.
1.) Pridaj ďalších 100g vody a nechaj stiecť do času 1:10min.
2.) Dolej pozvoľne ďalších 150g vody a jemným zatrasením si kontroluj “flat bottom coffee” v driperi, kvôli rovnomernej extrakcii.Celkový čas extrakcie 2:00 – 2:20 min.
Prinášam recept aj pre fanúšikov Aeropressu
príprava cez AEROPRESS
brew ratio (1:10)
#25g in / 250 out
#85°C
# mletie >> 24 klikov (comandante)
# brew time: 2:10 min
# Peak water 4,0
#2ks papierové filtre
# inverted method
Postup:
1.) Do pripraveného aeropressu v prevrátenej verzii nasypeme pomletú kávu. Zalejeme 150g vody a spustíme timer… Jemne miešame 10s. Zakryjeme aeropress sitkom na filtre, do ktorého sme vložili 2ks filtrov. necháme extrahovať do 1:30min.
2.) Otočíme aeropress na pripravený dekantér, zatočíme a začneme pomaly a jemne tlačiť do času 2:10min. Extrakciu ukončíme ešte pred syčaním vzduchových bublín aby sme zamedzili prieniku nežiadúcich olejov do hotového extraktu. (tie by nám mohli skresliť chuť).
3.) Dolejeme 100g horúcej vody do hotového extraktu a jemne zamiešame.Celkový čas extrakcie 2:10 min.Výsledky: Počas hľadania tých najlepších chuťových vlastností káv pracujeme s precíznym mlynčekom značky Comandante a upravenou pitnou vodou cez filtračnú konvicu Peak water na hodnote 4,0. (U vás podľa tvrdosti dostupnej vody)
Chuťové vlastnosti kávy: Pri technike V60 si užijete čistú chuť. Aróma hotového extraktu pripomína kávový kvet a med. Chuť horúcej kávy je mierne pulzujúca s krátkou aciditou a nástupom tónov ostružín. Pri klesaní teploty sa plne rozkladá do ovocnej sladkosti malín doplňaná tónmi cukríkov. V závere sa postupne ovocnosť rozkladá a v dochuti prevažuje priama chuť mliečnej čokolády. Od tejto etiópskej kávy možno čakať intenzívnejšie telo, dochuť je stabilná, čistá a pôsobí ľahko bez náznakov horkosti.
Aeropressom docielite plnšie telo a jeho intenzitu v extrakte, komplexnosť bude mierne potlačená. V chuti má prekvapivo vyššiu aciditu, ktorá je však krátka a mierne zavalitá. Telo sprevádza sekundárna sladkosť, ktorú okrem ovocnosti obaľuje zreteľný maslový dojem v dochuti.
Moje pozorovania:
V60 – dlhé extrakcie vychádzali veľmi ploché a kovové. V jemnejšom mletí som pohorel na horkosti, aj pri zachovaní brew ratia bol dojem z kávy príliš koncentrovaný a po vypití mi z nej bolo ťažko.
Aeropress – rýchle stláčanie (cca 10sek) mi prinieslo slané chute do kávy a zlomenú chuť až zlý dojem, príliš pomalé tlačenie (že skúsim skôr a 40sek a viac) – káva bola príliš vodová, prázdna.