KENYA GATOMBOYA PEABERRY
Hario V60 [PLASTIC]
# brew ratio (1:14,5)
# 24g in / 350 out
# 98-100°C
# mletie >> 34 klikov (comandante)
# brew time: 3:30-3:45 min
# Peak water 3,9 [Ružinov BA]
# Hario V60 original filtre [FAST]- hnedé
Postup:
– pre lepší prehľad a pochopenie som použil číselné znázornenie samotného postupu:
1. 00:00 – 00:40 [60g blooming]
2. 00:40 – 1:00 [+40g]
3. 1:00 – 1:30 [+ 100g]
4. 2:00 – 2:30 [+100g]
– rýchlosť prelievania 50g vody / 15 s. [100g/30s]
5. 3:00 – 3:30 [+50g]
Celkový čas extrakcie: 3:30 – 3:45 min
AEROPRESS
# brew ratio (1:12,5)
# 15g+5g in / 150+100 out
# 88°C
# mletie >> 18+10 klikov (Comandante)
# brew time: 2:40 min
# Peak water 3,9 [Ružinov BA]
# 1ks papierové filtre
# inverted method
Postup:
1. Priprav si zvlášť potrebné dávky káv 15g+5g.
2. Do aeropressu vlož 15g dávku kávy a zalej 150g horúcej vody, 5x jemne premiešaj a nechaj extrahovať.
3. Pri 1:50 min opatrne vlož do extrahovanej kávy ďalších 5g jemne pomletej kávy a hneď elegentne miešaj tak aby sa netvorili hrudky počas extrakcie. Tento krok by ti nemal zabrať viac ako 20 sekúnd.
4. Ulož sitko s filtrom na aeropress, vytlač prebytočný vzduch a začni tlačiť do cca 2:40 min.
5. Do hotového extraktu pridaj 100g horúcej vody o teplote 70°C.
Celkový čas extrakcie: 2:40 min.
Výsledky:
Pripravovať dobre upraženú kávu z Kene po čerstvom zbere by som rovno zaradil do šlabikára pre začiatočníckych nadšencov alternatívnych príprav cez V60. Dajú sa na ňu aplikovať široké možnosti mletia a štýlu a stále “to” bude chutiť tak nejak dobre. Ale ako byť pri takejto káve a výmýšľaní použitých receptov kreatívny? Nuž, povedal som si, idú tie Vianoce, prekvapím trochu netradičnejšími receptami.
V60 – Recept už na prvý pohľad zhodí zo stoličky aj najväčších kávových kritikov a konzervatívcov z ministerstva teploty… 100°C ?!!! To musí byť horké jak šľak!… Tak hrubé mletie?!!! To musí byť vodové!!! Avšak, keď si preštuduješ postup prípravy zistíš, že som k daným parametrom (hrúbka mletia a veľmi vysoká teplota) prispôsobil spôsob extrakcie. Tým skúsenejším a zdatnejším bude zvolená technika hovoriť niečo viac. Zlúčil som viacero štýlov dokopy. Použitý recept stojí na základe postupu známeho Tetsu Kasuya a jeho receptov, spôsob pridávania vody na báze osmotic flow a jednotlivé pauzy medzi zálevmi vychádzajú z metódy pulse & pour brew. Ak ti to znie ako generátor náhodných cudzích slov, a máš pocit, že sa v tom strácaš ako slovák čítajúci nové protipandemické opatrenia vlády SR, tak vitaj v mojej novej rubrike zvanej ” Marošove spovede.”
Aeropress – Nejak mi preblisla hlavou spomienka na to, aké bolo kedysi za barom “cool” vyskúšať filter s espressom dokopy. Podmienkou bola rovnaká káva. Takto sa občas rodí u mňa nápad na recept 😀 Čo tak vyskúšať double infusion? Mlynčekom sa viem hýbať v pomerne veľkom rozsahu hrúbky mletia. Bolo to len o dobre vyváženom pomere vstupnej dávky pomletých káv (hlavná zložka vs. prídavná) a správnym načasovaním pridávania jemnejšej zložky počas extrakcie. 5g kávy sa mi spočiatku zdalo málo, ale v skutočnosti ide takmer o 3 plné čajové lyžičky. Postupným osekávaním pokusov a omylov, zmenami teploty a dĺžky extrakcie som sa dopracoval k výslednému balansu v chuti.
Spovede:
Odrážajúc terroir a druhom peaberry zrniek som sa trochu ustrelenými a kreatívnymi receptami stále snažil o to, aby vo výsledku káva voňala sladkou, šťavnatou a ovocnou arómou. Aby každá šálka obsahovala dobre vyváženú chuť, po ktorej mám vždy dobrý dojem a úsmev na tvári aj napriek Covid obdobiu, ktoré momentálne prežívame. Či sa mi to podarilo alebo nie sa asi nikdy nedozviem, lebo mi to nenapíšeš…Naivne si totiž myslím, že tento článok niekto číta…
—
Pekný deň
Maroš
PS: Ak si práve teraz dostal chuť vyskúšať Marošov recept tak si kávu môžeš kúpiť tu