Nový recept na kávu mesiaca je tu! Dostaňte z nej to najlepšie a vychutnajte si kávu, ako by sme ju pre vás pripravili my.
NICARAGUA GUADALUPE HERRERA DIRECT TRADE
Recept:
22,5g/330g
97°C voda
23 klikov (Comandande c40)
brew ratio [1:14,6]
Bloom 60g / 30sek
1. pour 150g (1:00>)
2. pour 250g (1:30>)
3. pour 330g (>>>)
Total brew time [2:45 min]
Postup:
Na blooming použijeme 60g horúcej vody do 30 sekúnd. 2-3x zatočíme driperom pre docielenie rovnomerného navrhčenia kávy. (predpríprava na extraciu)
1. zálev pridáme 90g vody (150g na váhe) do 1 minúty.
2. zálev pokračujeme pridaním 100g vody (250g na váhe), udržujeme rovnomerný flow od stredu k okraju drippera a späť do 1:30 sekúnd.
3. zálev doplníme zvyšných 80g vody (330g na váhe) a necháme pretiecť do 2:45 minúty pričom dbáme rotáciou drippera na rovnomerné uloženie kávy počas extrakcie na dne (coffee bed).
Použitím tohto receptu sme sa snažili o docielenie vyváženej acidity mokrého spracovania s odkazom na sladkosť a terroir stredoamerických káv v tomto prípade odrôd red & yellow catuai z Nicaragui.
Výsledný extrakt sa v začiatkoch snúbi so sladkou arómou s nástupom zrelého ovocia a náznakom karamelu. Chuť je štrukturovaná, najprv zložená z nepriamej acidity, v začiatkoch s tónmi kôstky broskýň, ktorá sa láme do hodvábne rozvinutej sladkosti citrusov pripominajúcej pomaranče. Najlepší chuťový potenciál kávy sa prejaví pri teplote okolo 40°C kedy sa prejaví plné vyvážené sladké telo s tónmi medu a zrelého ovocia. Celkový dojem dotvára stredne intenzívna dochuť s tónmi praliniek.
Najlepšie výsledky sme dosiahli použitím: – mäkkej vody upravenej cez filtračnú konvicu PEAK water v hodnote 4,3. – vhodnou alternatívou môže byť napr. Kaufland Pitná balená voda.- konzistentnosť mletia sme dosiahli ručným mlynčekom zn. Comandante c40- na prípravu používame HARIO original filtre (FAST), 40ks v balení.