COLD BREW recept podľa chalanov z KOLTU
Poznáte KOLT zo Zlatých Moraviec? Že nie? KOLT je koncept, v ktorom sa spája výberová káva a kultúra do jedného celku. Ako chalani hovoria, nie sú obyčajná kaviareň, ale kultúrny spot, ktorý ma presah aj do iných sfér (fotografia, umenie, grafický design..), ktorý spája, inšpiruje a zvyšuje kvalitu života v meste.
Pamätáme si, ako sme s nimi riešili ich cestu k výberovéj káve a vysnívanému spotu – Župnému domu v centre Zlatých Moraviec. Bolo to na poslednom podujatí Coffeeslava v roku 2018, ktoré sa konalo v Hub Hub na Mlynských Nivách. Páčilo sa nám, že chcú posúvať kultúru pitia výberovej kávy aj do menšieho slovenského mesta. Spojenie s kultúrou bola už len taká čerešnička na torte. To sa im nakoniec podarilo a otvorili na nádvorí Župného domu kultúrny spot – KOLT. Vytvorili tak útočisko pre komunitu ľudí, ktorí ocenia kvalitnú výberovú kávu, kultúrne akcie a krásne nádvorie historickej pamiatky Župného domu. Od vtedy sa stali našimi pravidelnými zákazníkmi.
Nedávno nás prekvapila ich posledná objednávka Brazílie Nossa Senhora na Cold Brew. V duchu sme si povedali “fúúha Brazília pražená na espresso a cold brew?”. Väčšinou totiž zákazníkom odporúčame cold brew pripravovať z ovocnejších káv a filter roastov. Obratom sme im napísali email, či sa s nami nepodelia o tento netradičný recept na cold brew, s čím súhlasili. Ako teda chutí KOLT BREW môžete ochutnať priamo od chalanov v Zlatých Moravciach (https://www.facebook.com/koltsk), alebo si ho môžete skúsiť pripraviť aj doma podľa receptu na cold brew nižšie.
KOLT BREW (COLD BREW) recept
Káva Brasil Nossa Senhora Aparecida natural (na cold brew môžete použiť aj iné kávy pražené na filter)
Pomer káva vs voda 1:12
Filtrovaná voda (BWT, Peak Water, Brita)
Mletie trošku hrubšie ako french press
Doba luhovania 18-20hodín
Výsledná chuť : Sušené ovocie, Tmavá čokoláda alebo niečo ako Študentská pečať 🙂